Rianne Blokzijl

Rianne Blokzijl

Contactinformatie

Rianne Blokzijl

Leraar Fries

Mijn naam is Rianne Blokzijl en ik ben 32 jaar jong. Samen met mijn vriend en ons zoontje Jitse wonen wij in Akkrum, in het midden van de provincie Fryslân. Ik ben werkzaam als docent Fryske taal en kultuer op het Leeuwarder Lyceum, een school voor voortgezet onderwijs. Sinds kort mag ik mijzelf daar ook taalcoördinator Frysk noemen. Een hele mooie functie waarbij ik mijn enthousiasme kan inzetten en mijn passie voor het vak en de taal kan delen met collega’s Frysk. Daarnaast werk ik op NHLStenden, waar ik de Fryske lessen verzorg voor toekomstige basisschoolleerkrachten, namelijk op de PABO. Een hele andere doelgroep, maar voor mij toch net zo leuk. Op de basisschool begint het immers, het onderwijs in de Friese taal.


Ik zie het als mijn persoonlijke missie om zoveel mogelijk studenten en leerlingen enthousiast te maken voor de Fryske taal en cultuur. Het succes dat ik daarin ervaar, levert mij ontzettend veel energie op waardoor mijn passie voor mijn werk alsmaar groter wordt.


De afgelopen tien jaar is mijn interesse in de Friese taal, en het onderwijs in mijn vakgebied, enorm gegroeid. Met name tweetaligheid in het algemeen en de relatie tussen taal en identiteit spreken mij erg aan. In mijn werk ben ik altijd erg kritisch en heb ik ontzettend veel ideeën over hoe ik dingen anders zou willen zien, hoe ambitieus soms ook. De benoeming tot lid van de vernieuwingscommissie geeft mij de kans om mijn ideeën te delen met collega’s en te kijken naar de mogelijkheden voor mijn vak. Ik kijk er naar uit om samen met hen een eigentijds examenprogramma te ontwikkelen voor alle leerlingen die examen willen doen in het vak Friese taal en cultuur.